Pronk Tulpen BV

Wij zijn Bas en Tom Pronk, Pronk Tulpen BV is een jong en bloeiend bedrijf welke gevestigd is in Avenhorn. Wij zijn gespecialiseerd in het broeien en kweken van tulpen. Door middel van de nieuwste technieken en productiemethodes zijn we in staat een product te leveren van hoge kwaliteit.

Bij Pronk Tulpen staat de kwaliteit hoog in het vaandel en wordt mede behaald door het constant doornemen van de verschillende processen binnen het bedrijf. Zo wordt er kritisch naar het uitgangsmateriaal gekeken en wordt in de broeierij scherp gelet op de bacterie- en schimmelconcentratie in het “watersysteem”. Bij de werknemers van Pronk Tulpen heerst hetzelfde gevoel. Zij gaan ook voor die kwaliteit. Gouden regel is dan ook; zou ik deze bos tulpen zelf op tafel willen? Mede hierdoor is er het besef van netjes adequaat werken.

Voor de broeierij worden weloverwogen keuzes gemaakt aangaande het assortiment. Nieuwe cultivars worden alleen aangekocht als deze een aanvulling geven op het al voerende assortiment. De teelt in de Flevopolder beslaat ca. 45 hectare, waarvan 4 hectare onder plastic wordt geteeld.
De bolopbrengst wordt grotendeels gebruikt voor de eigen broeierij en een klein deel is bestemd voor de verkoop. In Nieuw-Zeeland wordt 10 hectare op contract geteeld door derden. De bolopbrengst hiervan is ook grotendeels bestemd voor de eigen broeierij en een klein gedeelte voor de verkoop.

In de broeierij worden voornamelijk onze eigen bollen afgebroeid, aangevuld met wat aankoop. Jaarlijks broeien wij ongeveer 22 miljoen stelen, waarvan in de periode oktober-december 4 miljoen Nieuw-Zeelandse bollen.

Vanaf half december starten wij met de Zeeuwse tulpen, onder plastic geteeld, waarna we in de Hollandse tulpen belanden.